The Inner Light: The Beatles in India (in 2015 gepubliceerd op www.beatlesfanclub.nl)

In februari 1968 reisden The Beatles af naar Rishikesh in India, om aan de voet van de Himalaya, tegenover de Ganges, Transcendente Meditatie (TM) te leren van Maharishi Mahesh Yogi, de goeroe die deze meditatietechniek uit de vergetelheid gehaald heeft.  

Samen met hun vrouwen en enkele leden van The Beach Boys vormden The Beatles onderdeel van een groep van 60 mensen, die de op mantra gebaseerde meditatietechniek van Maharishi Mahesh Yogi zou leren. 

 

The Beatles hadden Maharishi in 1967 al eens in Londen ontmoet en waren van plan om hem opnieuw te ontmoeten in Bangor, in Wales. Ze zouden hier deelnemen aan een tiendaagse sessie. Dit bezoek werd abrupt afgebroken door de dood van hun manager, Brian Epstein. Aangezien ze meer wilden leren, hielden ze contact met Maharishi en reisden in 1968 af naar zijn ashram in Rishikesh.   

 

Dat verblijf in India was niet zo vredig als men van een meditatiecursus zou verwachten. Allereerst was er heibel over het eten. Er werd, naar hindoeïstische traditie, vegetarisch gegeten en het eten was – naar Indiase gewoonte – flink gekruid. Patty Boyd vond het heerlijk, John Lennon vond dat absoluut niet. Ringo had zelfs een koffer vol witte bonen in tomatensaus meegenomen. 

 

Muzikaal gezien was het verblijf in Rishikesh een hoogtepunt in het oeuvre van The Beatles. Ze zetten de trend voort die ze eerder hadden ingezet. Zo had George Harrison Ravi Shankar al in 1966 in Londen ontmoet en sindsdien sitarlessen bij hem gevolgd. Harrisons fascinatie voor de sitar was aangewakkerd tijdens de opnames van Help! in 1965, toen hij in een restaurant sitarmuziek hoorde. Op de albums Rubber Soul, Revolver, Magical Mystery Tour en Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band zijn al Indiase invloeden te horen. Elementen in liedjes zoals Eleanor Rigby en Taxman, die schijnbaar zeer westers klinken, leunen echter sterk op Indiase muziek. Niet alleen Harrisons sitarspel, maar ook solo’s van McCartney en het nummer Tomorrow Never Knows – een Ringoïsme – verraden de nodige Indiase invloeden.    

 

In Rishikesh kwamen liedjes tot stand die op de latere Beatlesalbums zouden komen. Zo leerde John Lennon een fingerpickingtechniek – Travis-picking – van Donovan, die hij zou  gebruiken voor het liedje Julia, een liedje dat hij schreef voor zijn moeder. Dear Prudence schreef Lennon voor Prudence Farrow, die naar verluidt drie weken aaneen intens mediteerde ‘om God zo snel mogelijk te vinden’.

 

Paul McCartney schreef Mother Nature’s Son, een liedje dat geïnspireerd zou zijn op een les van Maharishi. McCartney heeft het nummer zonder de overige Beatles opgenomen, iets waaraan John Lennon zich ergerde.   

 

Er werden in totaal negentien liedjes in Rishikesh geschreven die uiteindelijk op The White Album belandden. Daarnaast werden Mean Mr. Mustard en Polytheme Pam geschreven, liedjes die op Abbey Road staan. Ook werd er solowerk geschreven.

 

Ringo en zijn vrouw verlieten Rishikesh al na tien dagen. Paul McCartney had na een maand andere verplichtingen. George Harrison en John Lennon verbleven in totaal zes weken in Rishikesh, maar verlieten India abrupt, naar verluidt vanwege ongepast gedrag van Maharishi. Dit zou Lennon inspireren tot het schrijven van Sexy Sadie; Maharishi zou Mia Farrow onheus bejegend hebben. 

John Lennon wilde het liedje aanvankelijk Maharishi noemen, maar veranderde de naam op verzoek van George Harrison. Rolling Stone beweert dat Lennon, toen Maharishi aan hem vroeg waarom hij wilde vertrekken, antwoordde: 'Well, if you’re so cosmic, you’ll know why'. 

 

Hoewel het vertrek van Lennon en Harrison met de nodige commotie gepaard ging – Lennon bekritiseerde de losse handjes van Maharishi, die op zijn beurt problemen had met het regelmatige drugsgebruik van The Beatles – heeft Rishikesh zijn populariteit vandaag de dag mede te danken aan The Beatles. 

 

Tegenwoordig staat Rishikesk bekend als "Yoga Capital of the World" en worden er talloze yoga- en meditatiecursussen gegeven. Volgens sommigen is Rishikesh na het bezoek van The Beatles een ware spirituele trekpleister geworden. 

 

Ook Transcendente Meditatie heeft sinds The Beatles flink aan bekendheid gewonnen in het westen; in Amerika wordt het aan sommige scholen onderwezen en beroemdheden zoals Jerry Seinfeld, David Lynch en Russell Brand hebben het geleerd. Tot aan zijn dood in 2008 heeft Maharishi vanuit Vlodrop in Limburg duizenden docenten opgeleid en tegenwoordig kun je daardoor in elke stad Transcendente Meditatie leren als je dat wilt.

Op John Lennon na hielden alle Beatles contact met Maharishi, en hoewel John Lennon zijn banden met hem verbrak, bleef hij nog enige tijd mediteren.

 

In 1969 nodigden John Lennon en George Harrison Srila Prabhupada – de oprichter van de Hare Krishna-beweging – uit in Lennons woning Tittenhurst Park. Naar verluidt was John Lennon in 1969 naarstig op zoek naar persoonlijke en sociale bevrijding. In maart was hij getrouwd met Yoko Ono en later zou hij zich gaan bezighouden met Primal Therapy, wat naar voren komt in het nummer Mother. George Harrison beweerde ooit dat hij tijdens een roadtrip door Griekenland zes uur lang het Hare Krishna-mantra gechant heeft. Lennon had eerder in Montreal met aanhangers van de Hare Krishna-beweging en Yoko Ono gezongen tijdens de opnames van Give Peace a Chance. 

 

Een jaar later bracht John Lennon zijn album John Lennon/Plastic Ono Band uit, waarop het nummer God toont dat John Lennon alles wat transcendent is rigoureus van zich afschudt; hij gelooft niet (meer) in Jezus, mantra, de (Bhagavad) Gita en God.

Op Double Fantasy (1980) zijn echter bij vlagen wel weer ietwat religieuze teksten te bespeuren, en aangezien John Lennon werd neergeschoten op 8 december dat jaar zullen we nooit weten wat zijn definitieve levensvisie was.

 

George Harrison bezocht Maharishi in 1991 in Vlodrop. Hij zou onder andere vergiffenis gevraagd hebben voor het gedrag van The Beatles, vele jaren eerder. Volgens Maharishi was dit niet nodig; hij noemde The Beatles "angels in disguise".

Paul McCartney heeft zichzelf bestempeld als een non-religieus maar zeer spiritueel persoon; in 1998 bezocht hij Maharishi Mahesh Yogi eveneens. Hij doet nog steeds aan Transcendente Meditatie en heeft rond zijn zestigste verjaardag yoga opgepakt om sterk en flexibel te blijven.       

 

Ringo was in het begin niet erg enthousiast over Transcendente Meditatie. Hoewel hij gelovig was opgevoed, geloofde hij jarenlang niet meer in God. Toen The Beatles uit elkaar gingen was hij twintig jaar lang verslaafd aan alcohol; hij zou naar verluidt zestien flessen wijn per dag gedronken hebben. Hierna begon hij weer met Transcendente Meditatie en hij beweert tegenwoordig een sterke band met God te hebben.

 

India had het grootste effect op George Harrison. Hij volgde sitarlessen bij Ravi Shankar, was vegetariër om religieuze redenen: hij was hindoe en aanhanger van de Hare Krishna-beweging. Zijn Beatlesliedjes – the Inner Light is gebaseerd op hoofdstuk 47 van Tao Te Ching – en zijn post-Beatlesrepertoire zijn doorspekt met religieuze denkbeelden. Harrison was van mening dat alle religies “are all branches of the same tree”, waarmee hij weigert stelling te nemen voor één geloof. Dit komt ook naar voren in zijn nummer My Sweet Lord, waarin hij het Hare Krishna-mantra weet te combineren met het chanten van halleluja. 

 

Daarnaast heeft George Harrison het album “Hare Krishna Mantra” van de Radha Krishna Temple geproduceerd. Ook produceerde hij muziek van Ravi Shankar. 

 

Naast het bekende werk van Harrison zijn er ook twee onuitgebrachte liedjes van hem die sterk beïnvloed zijn door India en het hindoeïsme: “Om Hare Om (Gopala Krishna)” en “Dehra Dun”, waarvan het eerste nummer een mantra op muziek is en het tweede een ode aan het Indiase stadje Dehra Dun. 

 

George Harrison zou tot aan het einde van zijn leven sterk beïnvloed blijven door het hindoeïsme. Na zijn dood op 29 november 2001 werd zijn as verstrooid in de Ganges en de Yamuna. Zijn laatste woorden waren: 'Love one another'.

Reactie schrijven

Commentaren: 0